Salar de los Canos  

Eén van m'n favoriete plekken in en om Vera Playa: de Salar de los Canos. Dit zgn. wetland  bestaat uit twee lagunes met een verhoogde landmassa in het midden. Het is een prachtig stuk natuur met een enorme varieteit in flora en fauna en de  aanwezigheid van niet minder dan zeven bedreigde diersoorten, waaronder de zwarte schildpad, de squacco-reiger, de grijze wintertaling en de witkopeend, die allemaal broeden in wat wordt beschreven als 'de groene long van Vera'.

De Salar de los Canos is een kust wetland met een zout karakter gelegen in de gemeente Vera (Almería), tussen de mondingen van de Antas en Almanzora rivieren. Het ligt in het laatste stuk van de Rambla del Algarrobo. Het was ooit verbonden met de zee, maar stedelijke ontwikkeling heeft het definitief geïsoleerd. Het klimaat is subwoestijn mediterraan gekenmerkt door een hoge bezonning (4.200 uur zon / jaar), hoge temperatuur (jaarlijks gemiddelde 18º C) en een gebrek aan regenval (300 mm / jaar).
Een leuke filmimpressie  hier (niet van mij, opent in een nieuw venster)

De Junta de Andalucía heeft het gebied eindelijk opgenomen in de Wetland Inventory omdat het wordt bewoond door belangrijke en zeldzame soorten waarvan sommige beschermd zijn. Zoals de krabbenetende zilverreiger, de gemarmerde wintertaling, de witkopeend en de zwarte schildpad. Maar ook flamingo's, wilde eenden, de grijze reiger, steltlopers tot  meer dan 150 soorten waarvan er 15 zijn opgenomen in het 'Rode Boek van bedreigde soorten in Spanje'. Ik heb ze lang niet allemaal voor de lens gekregen maar op deze pagina is toch een mooie selectie te zien. Zie ook deze pagina.

 

Steltkluten

Wulp

Vuurlibel


Links: Steltkluut met jongen

Lepelaar

Gewone oeverlibel

Krooneend (V)

Deze, tamelijk zeldzame, witkopeenden zijn nogal agressief naar opdringerige soortgenoten...

Deze hop zat erg ver weg.. toch nog een aardige foto geworden...

Krooneend (M)

Krooneend (V)

Witkopeend (M)

Zuidelijke keizerlibel

Purperlibel

Vuurlibel

Epauletoeverlibel ?

Witkopeend (V)

Koereiger

Dodaars

Fuut

Fuut met kuikens

Last update: 3 november 2022

Deze al gezien ?

Home

Forum Groningen

Foto selectie #10

NEXT

Canal Pride 2019

NEXT

China light festival